Λίγο πριν τελειώσει η οδό Νίκης, στο δεξί σου χέρι ανεβαίνοντας από το Σύνταγμα, συναντάς ένα μικροσκοπικό παγωτατζίδικο που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις απ’ έξω του και να μην το προσέξεις. Το Cremino είναι ένα μικρό ρετρό μαγαζί διακοσμημένο με γούστο και λαμπερά χρώματα που πουλάει παγωτά και άλλα έξτρα γλυκίσματα ανάλογα με την εποχή –το χειμώνα έχει χειροποίητες σοκολάτες. Η ωραία ατμόσφαιρα και το φιλικό σέρβις το κάνουν πολύ ιδιαίτερο, αλλά ακόμα πιο ιδιαίτερο το κάνουν τα χειροποίητα παγωτά που μπορείς να τα πάρεις στο χέρι ή να καθίσεις να τα απολαύσεις με την ησυχία σου στα τραπεζάκια δίπλα στην είσοδο ή στον καναπέ-ζέβρα που θυμίζει αμερικάνικα μαγαζιά των ’50s («θυμίζει» τρόπος του λέγειν, όσοι έχουν ζήσει τα ’50s δύσκολα θα διαβάσουν αυτό το κομμάτι).

Cremino 06 Cremino 02 Cremino 04 Cremino 07

Η κυρία Αθανασία που είναι η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και υπεύθυνη για όλο αυτό το μοναδικό κλίμα που σου φτιάχνει μονομιάς τη διάθεση παρασκευάζει μόνη της όλα τα παγωτά με τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο. Που σημαίνει όπως τα έφτιαχνε η μαμά σου όταν ήσουν μικρός, χωρίς παγωτομηχανή και σύγχρονα κομφόρ. Παγωτό real, που δεν θυμίζει το πακεταρισμένο του εμπορίου. «Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω και να τρώω καλό φαγητό και καλό γλυκό, και αποφάσισα να το μοιραστώ με τον κόσμο», λέει. Χρησιμοποιεί μόνο αγνά υλικά για να το παρασκευάσει και το παγωτό της είναι γευστικό και πεντανόστιμο. Πειραματίζεται συνέχεια με τις γεύσεις και πάντα έχει και κάτι καινούριο να προσφέρει στους πιστούς πελάτες της που από την πρώτη φορά που θα την επισκεφτούν γίνονται σχεδόν φίλοι της. Φτιάχνει κλασικές γεύσεις: σοκολάτα, κρέμα, καϊμάκι, φιστίκι, μπισκότο αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως τριαντάφυλλο, Baileys, καρύδα, βύσσινο, κεράσι. «Χρησιμοποιώ φρέσκο γάλα και μόνο υλικά εποχής και δεν αποθηκεύω τίποτα. Τα φτιάχνω σε μικρή κλίμακα για να μην μένει το παγωτό. Ακόμα και τα χωνάκια είναι από οικοτεχνία και τα παίρνω πάντα φρέσκα. Το τριαντάφυλλο το φτιάχνω με ροδοπέταλα από τις τριανταφυλλιές που έχω στον κήπο μου, εκατόφυλλες και αρωματικές», λέει χαμογελώντας

Το Cremino το άνοιξε πριν από έναν χρόνο και έχει φανατικούς θαυμαστές κάθε ηλικίας. Ανθρώπους που μένουν στη γειτονιά και περνάνε κάθε μέρα, περαστικούς που περνάνε τυχαία και παίρνουν παγωτό και σίγουρα ξαναέρχονται. Και πολλούς τουρίστες, ειδικά Ιάπωνες και Κινέζους που προτιμούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και εκτιμούν τα ποιοτικά προϊόντα. Το μαγαζί έχει συνέχεια κόσμο και για να πετύχεις όλες τις γεύσεις πρέπει να πας νωρίς, πριν το μεσημέρι. Ειδικά αυτά που γίνονται επί παραγγελία για τους μόνιμους πελάτες της, όπως το πολύ ιδιαίτερο λεμόνι-τσίλι ή τα αλμυρά παγωτά.

Cremino 09 Cremino 10 Cremino 11 Cremino 01 Cremino 03

«Το παγωτό μου αρέσει γιατί αισθάνομαι το ωραίο γάλα, την εμπειρία, το πάθος και την ειλικρίνεια που είναι ο τέλειος επαγγελματισμός», λέει η κυρία Μαρία που έρχεται κάθε μέρα στο μαγαζί για να φάει το παγωτό της. «Μου αρέσει πολύ το φυστικάκι και το Baileys και η παρέα της Αθανασίας».

Εκτός από τα παγωτά η κυρία Αθανασία φτιάχνει και προφιτερόλ, κοκ, τιραμισού, μιλφέιγ (όχι με σαντιγί, αλλά με crème patisserie). Αν περνάς το Σάββατο από την περιοχή αξίζει να το επισκεφτείς γιατί είναι η μέρα του προφιτερόλ και της μους σοκολάτας, τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Οι τιμές της είναι πολύ φιλικές, δύο μπάλες παγωτό στοιχίζουν από 1,30-1,80 ευρώ και τα γλυκά 2,5–3 ευρώ το κομμάτι.

Φεύγοντας η κ. Αθανασία μας κέρασε κοκτέιλ με παγωτό σοκολάτα και ρούμι και μας κάλεσε να ξαναέρθουμε για να δοκιμάσουμε το καινούριο της πείραμα, μπίρα με σορμπέ λεμόνι! Σίγουρα θα ξαναπάμε…

Cremino 12 Cremino 13 Cremino 14

Cremino, Νίκης 50α Σύνταγμα, τηλ. 215550873